100% puur linnen

 Handgeweven

 Gratis verzending

 Duurzame keuze

Hoe duurzaam is linnen?

Linnen is misschien wel de meest duurzame stof die gebruikt wordt voor beddengoed. Hoe kan het dat linnen beddengoed zo duurzaam geproduceerd kan worden? We nemen je mee in de oorsprong en geschiedenis van dit duurzame natuurproduct.

Linnen is afkomstig van de vlasplant

Deze duurzame stof is afkomstig van de vlasplant en is als (enige) textielvezel ontstaan in Europa. Meer dan 80 procent van het linnen wordt nog steeds geproduceerd in Europa en daar is een reden voor. Het heeft te maken met het West-Europese zeeklimaat in combinatie de lage thermische dichtheid van vlas, een rijke bodem aan grondstoffen en daarnaast staat West-Europa bekend om zijn vele vlaskwekers. Vlas wordt als een van de weinige natuurlijke vezels nog op grote schaal verbouwd in Europa. Jaarlijks wordt vlas geteeld op een oppervlakte van circa 85.000 ha. De cyclus is relatief kort te noemen. Er verstrijken amper 100 dagen van zaaien tot oogsten. Het zaaien gebeurt rondom maart en het oogsten in juli. Om het gewas maximaal te benutten wordt vlas niet gemaaid, maar met wortel en al geoogst. Alles van de vlasplant is bruikbaar en dit mag tijdens het oogsten niet verloren gaan.

Duurzaam linnen beddengoed

Alles van de vlasplant is bruikbaar

Zoals hierboven benoemd zijn alle onderdelen van een vlasplant bruikbaar, geen verspilling dus. De zaden worden onder andere gebruikt om olie van te maken. Van deze olie kunnen we verf maken, zodat het gehele proces duurzaam blijft. Van de korte linnen vezels wordt touw en garen gesponnen. De lange en fijne linnen vezels zie we terug in onze linnen dekbedovertrekken. Linnen is een sterk natuurvezel en voorkomt daardoor scheuren of slijtage plekken. Naast het duurzame productieproces gaat een linnen product vaak ook langer mee.

Verschillen tussen katoen en linnen

Katoen

Katoen wordt al sinds 3000 voor Christus verbouwd en verwerkt tot kleding en beddengoed. Ongeveer zestig procent van al het beddengoed op de wereld is van katoen gemaakt. China is met 34 procent van alle katoen de grootste producent, gevolgd door India met 25 procent en de VS met 13 procent. Dat katoen al duizenden jaren wordt verbouwd heeft verschillende redenen. Zo kan katoen mechanisch goed worden verwerkt en is het geschikt voor monoteelt, kunstmest en massaproductie. Vandaar dat katoen ook zo goedkoop is. Maar aan conventioneel katoen zitten ook veel nadelen. Bij de productie komen veel chemische bestrijdingsmiddelen kijken. Het merendeel van al het landbouwgif in de wereld wordt ervoor gebruikt. De teelt put de bodem uit. Voor een spijkerbroek met T-shirt zit in totaal 10.000 liter aan water, gemengd met een halve kop gifstoffen.

Linnen

Linnen is, zoals eerder benoemd, afkomstig van de vlasplant. Een sterke plant die weinig bestrijdingsmiddelen en zorg nodig heeft en daarnaast snel groeit. Door deze snelle groei is er veel minder water nodig waarmee negatieve ecologische invloeden worden beperkt.

Linnen is sterk, vocht- en warmte regulerend en gaat door de stevigheid erg lang mee. Daarnaast kan een vlasplant in zijn geheel worden gebruikt zonder restafval. In de 17e eeuw was Nederland de grootste vlasproducent ter wereld. Inmiddels wordt een gedeelte van het linnen in Aziƫ, maar grotendeels nog in Europa geproduceerd. De vlasplant groeit vrij gemakkelijk waardoor er relatief weinig gif of kunstmest nodig is. Zo wordt het milieu gespaard en kun je dus met een gerust hart kiezen voor linnen. Producten die van vlas gemaakt zijn, zijn daarnaast ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar of recyclebaar.