100% puur linnen

 Handgeweven

 Gratis verzending

 Duurzame keuze

Wat is linnen en hoe wordt het gemaakt?

In dit artikel vertellen we je meer over linnen en hoe het gemaakt wordt. De leestijd is grofweg drie minuten. We wensen je veel leesplezier.

Wat is linnen?

Linnen is een echt natuurproduct. Het is namelijk afkomstig van de vlasplant. De vlasplant is een plant met verschillende varianten die wordt gebruikt voor zijn zaden en voor zijn vezels. Om linnen te maken worden de vezels verzameld en bewerkt tot linnen. We vertellen je graag meer over dit proces.

Waarvoor wordt de vlasplant gebruikt?

De vlasplant wordt verbouwd voor meerdere doeleinden. Zo wordt een groot gedeelte van de vlasplanten gekweekt voor het zaad dat de plant bevat. Dit zaad heet lijnzaad en wordt veelal geperst totdat er lijnolie ontstaat. Lijnzaad staat bekend als een superfood, zo gebruiken vooral veel vrouwen het om af te vallen en bevat het vele vitaminen en mineralen. Wanneer lijnzaad geperst wordt blijft naast de olie een restproduct over genaamd lijnkoek. Ook dit wordt veel als veevoeder gebruikt, maar wordt de afgelopen jaren ook steeds meer gegeten door mensen met een bewuste levensstijl.

Linnen vezels

Naast alle toepassingen voor het zaad van de vlasplant is de plant zelf ook nog eens erg bruikbaar. De binnenkant van de plant bestaat namelijk uit de vezels die wij linnen noemen. Voordat het linnen eruit ziet zoals je gewend bent gaan er alleen nog wat stappen aan vooraf. Wij lichten graag aan je toe waar en hoe dat precies gebeurt.

Waar komt linnen vandaan?

Onze linnen producten zijn afkomstig van Europese vlasplanten. Europa is het continent waarop vlas het meeste wordt verbouwd omdat het niet te warme en niet te koude klimaat zich er goed voor leent. Het overgrote gedeelte van het linnen wordt verbouwd in de Zuid-Europese landen, maar ook enkele West-Europese en Oost-Europese landen zijn grote linnen producenten.

Hoe worden vlasplanten verbouwd?

De zaadjes van de vlasplant worden geplant omstreeks maart wanneer de (nachtvorst) verdwijnt. Vlas is een snelgroeiende plant die ongeveer slechts honderd dagen nodig heeft om het gewenste formaat te krijgen. Door de snelle groei heb je veel minder water nodig om vlas te verbouwen dan bijvoorbeeld bij katoen het geval is. Hierdoor is het productieproces dan ook duurzamer.

Vlas

Vlasplanten die gebruikt worden voor de productie van linnen bevatten het liefst zo weinig mogelijk zaadjes, meer zaadjes betekent namelijk minder vezels en daardoor minder linnen. Ook wordt geprobeerd om zulke rechte mogelijke vlasplanten te kweken, zo krijg je mooie lange vezels die je later makkelijker kunt gebruiken. Na honderd dagen worden de planten geoogst. Hierbij wordt de plant met wortel en al uit de bodem getrokken. De vezels bevinden zich namelijk door de gehele plant en zo kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de plant.

Hoe wordt van vlas linnen gemaakt?

Nadat de vlasplanten geoogst zijn is het belangrijk dat ze nat gemaakt worden. Doordat de planten met vocht in aanraking komen wordt de buitenkant zachter en worden de vezels soepel. Vaak wordt dit gedaan door de vlasplanten buiten bloot te stellen aan de regen wanneer ze geoogst zijn of door ze enkele dagen onder te dompelen in water. Nadat de planten nat zijn geweest en weer zijn opgedroogd kan het productieproces beginnen.

De vezels van de vlasplanten worden gescheiden van de buitenkant door een kam. Bij het kammen worden tevens de lange vezels van de korte vezels gescheiden. De lange vezels worden gebruikt voor ons beddengoed, maar bijvoorbeeld ook voor kleding. Na het kammen worden de vezels enigszins gekneusd, hierdoor worden de vezels soepeler en voelt de stof zachter aan. Wanneer ook dit klaar is, is het linnen klaar om gesponnen te worden. Na het spinnen houdt men de draad over waarmee het beddengoed gemaakt wordt.

De draden worden geweven tot linnen lappen waar jouw linnen dekbedovertrek uit ontstaat. Voordat het zover is moet het linnen nog geverfd en behandeld worden. Zo krijgt het een mooie kleur en zorgt men dat de kleur goed behouden wordt.

Wat is stonewashed linnen?

Nadat men van de vlasplant linnen heeft gemaakt is het voor linnen beddengoed van belang dat het een stonewash proces doorloopt. Het stonewash proces is een proces waarbij vulkanische stenen worden gebruikt om het linnen flexibeler en zachter te maken. Dit kan vandaag de dag ook machinaal gebeuren met een vergelijkbaar effect.

Meer weten over linnen?

We hebben je nu precies verteld hoe linnen gemaakt wordt, mocht je toch nog meer willen weten over linnen dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij vertellen je graag meer.